Връщане на данъци от САЩ за J-1 студенти

 

Всеки, който работи в САЩ, плаща на държава данък върху дохода си. Сумата се определя от федералните, щатските и местните власти. В САЩ имате право да върнете данъците, които сте надплатили. Участниците по програмата Work and Travel в USA работят в САЩ около 4 месеца. Това дава възможност в повечето случаи да има възстановяване на част от внесените данъци /Tax Refund/. Ние ще ви съдействаме да върнете надплатените си данъци.

Безплатно калкулиране и започване на процедурата

Защо да изберете нас?

Данъчна експертиза от САЩ

Данъчната ви декларация ще бъде попълнена от данъчен специалист в САЩ. Гарантираме, че данъчната ви декларация съответства със законите на САЩ и не използваме посредници!

Онлайн кандидатстване

Кандидатстването за възстановяване на данъци протича изцяло онлайн. Подписвате електронно, качвате документите и проследявате процеса по възстановяването на данъците изцяло онлайн.

Бързо възстановяване

Подаваме всички документи електронно към IRS. Обработването на декларацията Ви и възстановяванията на данъци се осъществяват по-бързо. Ако се подават на хартия по пощата отнема доста повече време. 

Фиксирана тарифа за услугата

Услугата ни е с фиксирана цена. Цената е определена предварително и не се формира като процент от възстановената сума. Не се начисляват и допълнителни такси за банков превод или куриер. 

Процес по връщане на данъци:

Регистрация и предоставяне на документите

1. Регистрирате се в нашия сайт като заявите безплатна калкулация на данъците ви и попълните необходимите данни от тук.

2. Получавате прогнозната сума за възстановяване/заплащане по имейл. Може да изпратите запитване и още преди да сте получили вашата W-2 форма, тъй като на последния пейчек са описани заплатените данъци и полученото възнаграждение.

3. Стартирате процеса като ни предоставяте необходимите документи (W-2, Paychecks, Passport, Social Security Card) по имейл или ги качвате в сайта и подписвате пакет от документи.

Калкулиране и подаване на данъчната декларация

4. След получаване на официалните документите – W-2, Paychecks, Passport, Social Security Card, нашите експерти ще изчислят каква е финалната стойност на данъчното ви задължение и какъв е размера, които може да получите обратно или следва да заплатите на IRS.

5. Експертите ни попълват вашата данъчна декларация и ви я предоставят за преглед и подпис.

6. Подаване на данъчната декларация онлайн към IRS.

7. След подаване на документите към IRS ще имате пълен достъп до данъчната ви декларация и до нейния статус. Може да следите онлайн за статуса на вашата декларация.

 

Възстановяване на данъците ви и изплащане на сумата

8. Когато данъчната служба обработи декларацията и одобри сума за възстановяване, изпраща вашите надвнесени данъци.

Стандартният вариант за получаване на данъци от САЩ е под формата на поименен чек. Той се издава от данъчните служби на ваше име и пристига за около 2-4 седмици от одобрението до посочения адрес в България.

Може да изберете и по-бързия вариант, при който данъчните превеждат сумата директно по американската ви банкова сметка/Payoneer. Това отнема средно 1-2 седмици от одобрението.

Цени

Федерални данъци

100 лв.

Изберете тази услуга, ако трябва да подавате само федерална данъчна декларация. Заплащате за услугата при подаването на документите и получавате надвнесените си данъци директно от данъчната служба с чек на ваше име или превод по американската ви банковата сметка или сметка Payoneer.

Федерален + щатски данък

150 лв.

Изберета тази услуга за подготовка и изпращане на вашите декларации – федерална и щатска. Заплащате за услугата при подаването на документите и получавате надвнесените си данъци директно от данъчните служби с чекове на ваше име или преводи по американската ви банковата сметка или сметка Payoneer.

Какви документи са ви необходими?

Последен платежен фиш /paycheck/

Paycheck или payslip е документът, който получавате с всяка заплата, независимо дали е преведена по сметка или е издаден чек. На него са описани изкараните пари и удържаните данъци към момента на издаването. Върху него са изписани YTD TAXES. Tова са парите, които ще си върнеte напълно или частично в зависимост от това колко пари сте изработили. Ако сте работили при повече от един работодател, е необходимо да представите последен paycheck от всеки от тях.

W-2 форма

W-2 формулярът се издава от работодателя след края на годината и в него има описани какви доходи сте получили от него и какви данъци са удържани общо за цялата година. Задължение на работодателя е да ви изпрати W-2 в периода 01-31 януари на следващата година. Ако сте работили при повече от един работодател, е необходимо да имаш W-2 форма от всеки от тях.

Обикновено получавате W-2 form на постоянния си адрес в България по пощата в края на януари следващата година. За да получите W2 форма на правилното място, трябва да сте предоставили точен адрес. Ако не сте получили формата по пощата може да се свържете с работодателя си да ви я изпрати онлайн.

За изчисление на вашия tax refund е достатъчен последният paycheck, а за подаване на данъчната декларация се препоръчва използването на W-2 формуляра. Ако обаче имате проблеми с получаването на W-2 , в повечето случаи последният paycheck ще свърши работа.

Паспорт и виза

Необходима ни е първата страница от паспорта и визата за годината, за която декларирате данъците.
Например: Били сте на бригада през 2022 и е необходимо да ни изпратите визата си за 2022 г

Social Security Card

Издава се от Social Security Administration в началото на престоя в САЩ. Номерът на тази карта се използва от IRS (Американската данъчна администрация), за да ви идентифицира. На база на този номер се начисляват данъците и може да бъде проследен статута на вашия tax return.

Средна сума на възстановени данъци на наши клиенти

Често задавани въпроси

Какви са данъците, които плащаме в САЩ?

Ще заплащате три вида данъци:

1. Федерален данък- той е най-често 10% от доходите на временно наетите служители;
2. Щатски данък- варира от 1 до 13% в зависимост от това, в кой щат сте работили;
3. Местен данък – градски/общински данък.

Възможно е да платите и FICA данък, който не би трябвало да ви бъде удържан. Ако са Ви удържали FICA данък може да ви съдействаме за възстановяването му.

Кога ще получа надвнесените данъци?

Обикновено отнема около 3-5 месеца, точният срок се определя от данъчните служби и съответния щат, като може да бъде променен от тях в хода на процеса на връщане на данъците. Процесът по данъчно възстановяване в САЩ започва от 1-ви февруари до 15 април. JTax изготвя и изпраща по електронен път данъчната Ви декларация до данъчните власти във възможно най-кратък срок, след като заявите и заплатите услугата.

Какъв е срока за подаване на данъчната ми декларация?

До 15 април е последният срок за подаване на всички данъчни декларации за предходната година, но можете и да кандидатствате до 3 години назад, спрямо настоящата.

Каква е продължителността на данъчната година?

Данъчна година в Щатите започва от 1-ви януари и приключва на 31-ви декември.

Каква е Вашата комисиона?

За подаване на данъчна декларация за федерални данъци за САЩ, нашата комисиона е $ 40

Ако прибавите данъчна декларация за Щатски + Федерални данъци, комисионата е $50

Каква е разликата между подаване на данъчна декларация за САЩ и получаване на надплатени данъци за САЩ?

Данъчната декларация е документ, който показва, че имате данъчни задължения, докато възстановен данък е надплатена сума на определен вид данък. Ние подаваме данъчната ви декларация, за да получите обратно дължимите надплатени данъци.

Как да разбера на какъв етап е възстановяването на данъците ми?

Можете да проследите етапите от възстановяването на данъци чрез личния си защитен онлайн JTax акаунт. Там се записва всяка актуализация или действие, направени по Вашия случай, както и допълнителните документи или информация, които може да ни трябват от Вас. Може да следите и данъчния ви статус на сайта на IRS: https://sa.www4.irs.gov/irfof/lang/en/irfofgetstatus.jsp

Трябва ли да подавам данъчна декларация?

Да, според закона на САЩ, ако сте работили и сте имали доходи в САЩ, сте длъжни да подадете данъчна декларация.

  Как се изчислява сумата за връщане?

  В САЩ е в сила прогресивна данъчна система. Сумата, която може да се върне, се изчислява на базата на общия доход и удържаните данъци през финансовата година. Колкото по-висок е доходът Ви над необлагаемия минимум, толкова по-малко е надвнесената стойност на данъците, която може да си върнете обратно. Щатската данъчната ставка варира в различните щати. Ние сме информирани за всички ставки за всички щати.

  Получих само част от данъците си. Грешка ли е?

  Федералният и щатският данък се възстановяват от различни данъчни служби. Поради тази причина, двата вида данък се връщат поотделно и може да се получат по различно време.

  Какво да правя, ако нямам всички необходими документи?

  Ако не разполагате с последен фиш, W-2 фомуляр/и или DS-2019, все още може да кандидатствате за връщане на данъци. Ние ще набавим лиспващите документи, тъй като предлагаме услугата набавяне на документи за данъчно възстановяване. Пишете ни!

  Каква сума ще получа?

  Сумата, която ще получите, зависи от конкретния случай. нъчните ни експерти ще положат всички усилия да гарантират максималната разрешена от закона сума възстановени данъци. Сумата зависи от фактори като:

  • Вашата виза
  • Вашите доходи
  • В кой щат сте работили
  • Колко време сте работили

  Средната сума възстановени данъци на наши клиенти с визи J, е около $850.

   

   Можете ли да гарантирате, че ще получа сумата, която сте изчислили?

   Не, но можем да гарантираме, че ще получите обратно цялата сума, която ви се полага по закон. Нашият данъчен калкулатор дава доста сравнително точна оценка на данъците, които ще получите обратно.

   Възможно ли е да дължа пари на IRS?

   Малко вероятно е! Това може да стане, в случай, че не са ви удържани съотвените федерален и щатски данък или са ви удържани в по-малки размери.

   КАКВИ ДАНЪЦИ СЕ УДЪРЖАТ В САЩ?

   Федерален данък върху дохода (Federal Tax). Този данък обикновено е около 10% от изкараната сума. Той се плаща на федералната данъчна служба, така наречената IRS.

   Щатски данък върху дохода (State Tax). Този данък обикновено е между 2% и 8% и се плаща на данъчната служба на щата, в който сте работили по времето на бригадата. Важно е да знаете, че в няколко щата няма такъв данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси.

   Местните данъци (Local tax)- тези данъци се плащат само в определени населени места като Ню Йорк, както и в някои градове в Ню Джърси, Охайо и др. Тези данъци рядко надвишават 1-2% от дохода по време на бригадата.

   Социалните и здравни осигуровки (Social Security Tax and Medicare Tax или FICA) са друг вид удръжки. Съгласно данъчните разпоредби, всички участници по обменни програми са освободени от плащането им. Има два варианта за вас: първият е да си ги поискате още на място от работодателя (или да не ви ги удържа от заплатата) или вторият вариант е да ги поискате от данъчната служба като се върнете от бригадата. Ако сте спазили всички условия по програмата и пазите необходимите документи, то американската данъчна служба ще ви възстанови изцяло сумата. Важно е да знаеte, че това се отнася за виза J-1.

   Отзиви на наши клиенти:

   Останах изключително доволна от бързината и професионализма. Препоръчвам! – Гергана М.